Componist op de voorgrond: Anthony Fiumara

door Mark van de Voort (2010)
Muziek als een oplichtende kathedraal van klank. Een plek van geborgenheid, ver voorbij de dagelijkse ‘ratrace’. Want hoe kun je als componist vat krijgen op die doordenderende oceaan van tijd, hoe kun je de eeuwigheid articuleren en in klank omzetten. Het klinkt als een wijze les uit de oude muziek. Componisten uit de renaissance brachten al een continu eerbetoon aan God. Tijd was van God en God is eeuwigheid. Maar ook in de naoorlogse procesmuziek wordt Vadertje Tijd gewiekst op zijn staart getrapt. Die eeuwigheid blijkt maakbaar.

Tussen deze oude en nieuwe wereld beweegt de muziek van componist Anthony Fiumara. Hij wil tijdloze muziek schrijven die louter schoonheid in zichzelf is. Composities die je meteen raken en direct inzichtelijk zijn, zoals de sacrale lichtkunst van James Turrell. In Fiumara’s oren moet muziek klinken als één grote sonore massa. Het proces dat daaraan voorafgaat is helder en elegant, en invoelbaar voor de luisteraar. In zijn orkestwerk Aperture waaiert de muziek als een extatische regenboog van klanken over de toehoorders uit. Aanvankelijk begint Fiumara zelfs bij het nulpunt in strenge stukken als Solo For Bass Clarinet. Muziek gehouwen uit een handvol noten. De laatste tijd is Fiumara minder strikt in de leer. Sluipen er regelrechte melodieën door het hechte notenweefsel. Die spontanere aanpak is te horen in Aerial voor piano en orkest dat in maart in première gaat. Fiumara’s muziek maakt een vrije vlucht gedragen door klavierpiloot Ralph van Raat. Mét een compositorische knipoog naar Laurie Andersons hitsong ‘O Superman’: ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah……….ad infinitum.


Anthony Fiumara houdt van: Katja

Anthony Fiumara laat zich inspireren door: James Turrell, Morton Feldman, Sol LeWitt, Massive Attack, Steve Reich, David Lang, John Luther Adams, Laurie Anderson, John Cage, Yannis Xenakis, Ludwig Van Beethoven, John Adams, Cocteau Twins, Richard Wagner, Louis Andriessen, Brian Eno, Paul Thomas Anderson, Philip Glass, Johannes Ciconia, Jan Schoonhoven, Arvo Pärt, Tom Willems, David Lynch, John McGuire, Guillaume de Machaut, Peter Garland, Jean Sibelius, Ryoji Ikeda, Ton van Os, Aldo Clementi, Aphex Twin, etc.

Een karakteristieke uitspraak van Anthony: Ik geloof dat mijn muziek gaat over eenvoud, helderheid, sonoriteit – en over de lyriek van machientjes, over schoonheid en over ontroering. Zoiets.