Biografie Anthony Fiumara

versie 6 januari 2020
Anthony Fiumara (Tilburg 1968) volgde zijn muzikale opleiding aan de Universiteit van Utrecht. Hij werkt full-time als componist, , maar hij genoot ook een succesvolle carrière als muziekjournalist, radioprogrammamaker en conservatoriumdocent.

Anthony was artistiek leider van Orkest De Volharding en Compagnie Bischoff. Hij was mede-oprichter van het Amsterdam Electric festival, van het indie-classical ensemble Lunapark en het onafhankelijke platenlabel Alaska Records.

Fiumara was composer-in-residence bij het Noord Nederlands Orkest en hij schreef muziek voor een aantal internationale solisten en ensembles, zoals musikFabrik, Trio Mediaeval, Quartetto Maurice en Sentieri Selvaggi. Sinds 2018 is hij hoofddocent compositie aan Fontys AMPA in Tilburg. In 2019 en 2020 is hij benoemd als stadscomponist van Tilburg.

Het recente werk van Fiumara wordt gekenmerkt door een dynamische stijl. Sleutelwoorden zijn snelheid, energie, lagen, duidelijke contrasten. Kernwoorden: snelheid, energie, gelaagdheid en felle contrasten. Getuige het orkestwerk As I Opened Fire (2014), het kwikzilverachtige openingsdeel van het strijkkwartet I Dreamed in the Cities at Night (2014), of de gejaagde Interludes uit Fiumara’s requiem, Memorial Park (2017). Dat laatste werk schreef hij in opdracht van November Music, waar hij in 2017 de centrale componist was. Joep Christenhusz schreef voor die gelegenheid het boekje What You Hear Is What You Hear over Fiumara's muziek.

Een belangrijke pijler en tevens de meest in het oor springende, is de repetitieve aard van zijn werk. In toenemende mate lijkt herhaling steeds meer een middel om een klankvlak – Fiumara spreekt graag van een ‘canvas’ – op te zetten, terwijl de grote vorm berust op contrasten, montages of de blauwdruk van een popsong.

Fiumara’s muziek verraadt een streven naar onmiddellijkheid, naar zeggingskracht die meteen bij de lurven grijpt, zonder dat de luisteraar eerst kennis hoeft te nemen van achterliggende constructies of diepere betekenissen. De essentie van zijn werk ligt in al haar eenvoud aan de buitenkant, in de lichamelijke ervaring van de sound zonder meer, of wat Fiumara ‘de huid van de klank’ noemt.

Fiumara is ook een veelgevraagd orkestrator. Hij arrangeerde onder meer muziek van Steve Reich, Terry Riley, John Adams, Simeon ten Holt, Brian Eno, Aphex Twin, Massive Attack en David Bowie.